De ce este importantă cheia de culori dentare?

Articole

Alegerea culorii pentru lucrările dentare este unul din cei mai importanți pași în procesul de restaurare ceramică, mai ales atunci când exigențele sunt foarte ridicate. Cum poate fi realizat acest lucru, astfel încât pacientul să fie mulțumit și ce chei de culoare dentare pot fi utilizate? Aflați din acest material

Restaurările integral ceramice reprezintă una din cele mai eficiente metode prin care poate fi obținută o culoare cât mai aproape de culoarea naturală a dinților. Pentru a avea un rezultat pe măsura exigențelor, este însă important ca nuanța lucrării protetice să fie atent aleasă, folosind cheia de culori dentare.

Cine alege culoarea lucrării dentare și cum?

Alegerea culorii lucrării protetice se face de către medicul stomatolog și pacient, în general, însă în unele cazuri este este implicat și tehnicianul dentar în acest proces.

Cel mai important aspect, care asigură și un rezultat pe măsură, este evitarea culorilor care nu se potrivesc cu fizionomia, culoarea tenului și implicit culoarea dinților învecinați, dacă nu vorbim de o lucrare protetică integrală. De exemplu, o nuanță mult mai deschisă decât cea a dinților învecinați poate crea impresia de artificial și de lucrare efectuată fără a respecta principiile cromatice. O nuanță mai închisă decât cea naturală va da senzația că lucrarea protetică reprezintă un dinte afectat. 

Atunci când pacientul își dorește să obțină un dinte/dinți mai albi decât cei naturali, poate recurge la un proces de albire preliminară, înainte de realizarea lucrăriii protetice. În acest fel, zâmbetul va fi cu adevărat mai strălucitor, iar proporțiile cromatice, păstrate.

Sunt câteva aspecte pe care un tehnician dentar le are în vedere înainte de a începe realizarea lucrării protetice:

Culoarea dinților naturali poate fi diferită - Nu toți dinții naturali au aceeași nuanță. Nuanța acestora diferă, în funcție de poziționarea dinților. De aceea, este foarte probabil ca molarii și premolarii să aibă altă culoare. Înainte de efectuarea lucrării protetice, se va avea în vedere acest aspect esențial, de altfel. Mai mult, lucrarea dentară va avea nuanța dinților din apropierea sa.

Un dinte are nuanțe diferite - Se folosesc mai multe nuanțe pentru a realiza o lucrare protetică, astfel încât aceasta să se apropie cât mai mult de nuanța naturală. Dintele natural are o nuanță mai închisă la bază și mai deschisă înspre vârf.

Care este procesul de stabilire a culorii unei lucrări protetice?

Înainte de toate, se alege din cheia de culori nuanța care se apropie cel mai mult de dinții învecinați. Ulterior, se notează nuanțele înregistrate în diferite părți ale dinților, pentru realizarea unei mapări cromatice, care să ajute tehnicianul dentar să stabilească nuanțele pe care le folosește în realizarea lucrării protetice.

În magazinul online Tiana Dent, poți găsi diferite chei de culori, care să te ajute să alegi nuanța perfectă pentru lucrările protetice:

  1. Chei de culori
  2. Chei de culori A-D + Bleach